Αγγελική Σπυροπούλου 2019-02-22T15:59:03+00:00

Αγγελική Σπυροπούλου

Η Αγγελική Σπυροπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Ερευνητικός Εταίρος (Research Fellow) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (School of Advanced Study), όπου διευθύνει το ερευνητικό σεμινάριο: ‘Comparative Modernisms’. Έχει σπουδάσει στο ΕΚΠΑ και το Πανεπιστήμιο του Sussex (MA, PhD). Η έρευνά της επικεντρώνεται σε θέματα ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, μοντερνισμού/νεωτερικότητας, θεωρίας θεάτρου, λογοτεχνίας και πολιτισμού, φύλου και ιστορίας, και στις σχέσεις λογοτεχνίας, θεάτρου, τέχνης.

Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία Virginia Woolf, Modernity and History: Constellations with Walter Benjamin (Palgrave-Macmillan), Βάλτερ Μπένγιαμιν: Eικόνες και μύθοι της νεωτερικότητας (επιμ.), Σύγχρονη ελληνική πεζογραφία (συνεπιμ.), Culture Agonistes (συνεπιμ.), και Αναπαραστάσεις της Θηλυκότητας (επιμ.). Πρόσφατα άρθρα της συμπεριλαμβάνονται στους τόμους: The Routledge Encyclopedia of Modernism, The Edinburgh Dictionary of Modernism, Sentencing Orlando (Edinburgh University Press) και 1922:Literature, Culture, Politics (Cambridge University Press). Μέλος της συντακτικής επιτροπής των περιοδικών Θεάτρου Πόλις και European Journal of Comparative Literature και συντάκτρια για την Ελλάδα στο TheTheatreTimes.com

ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ

Το Αίνιγμα του Οιδίποδα

Το θεωρητικό εργαστήριο θα εστιάσει στα Σοφόκλεια έργα Οιδίπους Τύραννος και Οιδίπους επί Κολωνώ. Θα θέσει ερωτήματα γύρω από το θέμα της πολιτείας και του πολίτη που εγείρουν τα δύο έργα, τα οποία αποτελούν μια διαφορετική εκδοχή του μύθου του Οιδίποδα, μια θεατρική εκδοχή. Το ζήτημα του πολίτη θα συζητηθεί υπό το φως κλασσικών ερμηνειών του Οιδίποδα από την ανθρωπολογία, τη ψυχανάλυση και τη φιλοσοφία, οι οποίες επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη επικαιρότητα των έργων στους σύγχρονους καιρούς και θίγουν το αίνιγμα της ενοχής του Οιδίποδα.

*Οι συμμετέχοντες αναμένεται να έχουν διαβάσει τα έργα και να έχουν προετοιμαστεί για τη συζήτηση για το τι θεωρούν αινιγματικό στα εν λόγω έργα.