Άννα Τσίχλη-Μπουασσοννά

Η Άννα Τσίχλη-Μπουασσοννά είναι κάτοχος πτυχίου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου στις Παραστασιακές Σπουδές του The Royal Central School of Speech and Drama. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Το ακαδημαϊκό έτος 2017-18 παρακολούθησε το πρόγραμμα CAS in Dance and Performing Arts με αντικείμενο τον Χορό και τις Παραστασιακές Τέχνες στο Ινστιτούτο Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Βέρνης, το οποίο ολοκλήρωσε με διάκριση.

Έχει σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις, performances, video art και happenings, ενώ έχει εργαστεί και ως σύμβουλος δραματουργίας σε παραστάσεις χορού και σωματικού θεάτρου. Έργα της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αγγλία, Ελβετία, Ινδία, Ταϋλάνδη). Έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ, συνέδρια και ευρωπαϊκά ερευνητικά και εργαστηριακά προγράμματα, σε επιτροπές αξιολόγησης στην Ελλάδα και το εξωτερικό και διαθέτει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων.

Διδάσκει από το 2005 ως μέλος ΕΕΠ στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με γνωστικό αντικείμενο «Σκηνοθεσία και Θεατρική Πρακτική», και στο ίδιο Τμήμα από το 2014 στo Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Δραματική Τέχνη και Παραστατικές Τέχνες στην Εκπαίδευση και στη Δια Βίου Μάθηση και από το 2019 στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θέατρο και Κοινωνία: Θεωρία, Σκηνική Πρακτική και Διδακτική. Δίδαξε επίσης στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα παραστασιακών σπουδών του The Royal Central School of Speech and Drama και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, σε δραματικές σχολές στην Αθήνα, σε κέντρα θεραπείας και απεξάρτησης, σε σχολεία και σε θεατρικά εργαστήρια στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Δανία, στην Ελβετία και στην Αγγλία.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ

Γυναίκα και βία: από τους αρχαίους μύθους στις παραστάσεις σωματικού θεάτρου

Μια σύντομη προσέγγιση γυναικείων χαρακτήρων και μύθων της αρχαιότητας. Μια σωματική αναζήτηση στις απαρχές της ζωής και των ανθρώπινων σχέσεων και ρόλων: κοιλιά, αίμα, γάλα, σπέρμα και βία. Πώς τα σωματοποιούμε σήμερα; Πού βρίσκονται τα αρχέτυπα μας και πώς τα προσεγγίζουμε σκηνικά;