> > Λύκειον Αριστοτέλους

Στις παρυφές της αρχαίας Αθήνας, έξω από τα τείχη και την πύλη του Διοχάρους τοποθετείται η σχολή του Αριστοτέλους, το Λύκειο (335 π.Χ.), ένα από τα τρία αρχαιότερα γυμνάσια της πόλης. Όπως μαρτυρείται από αρχαίους συγγραφείς (Πλούταρχος, Στράβων, Παυσανίας), το Λύκειο αποτελούσε μία ιδιαίτερα εκτεταμένη, κατάφυτη, περιοχή ανάμεσα σε δύο ποτάμια, τον Ηριδανό, προς βορρά, και τον Ιλισό, προς νότο, δίπλα στο ιερό του Λυκείου Απόλλωνος και του Ηρακλή Παγκράτους. Σε αυτή την ειδυλλιακή ζώνη, με τα άφθονα νερά, εξασκούνταν οι Aθηναίοι οπλίτες και έφηβοι, εκπληρώνοντας τα στρατιωτικά τους καθήκοντα.

Τα τρία μεγάλα γυμνάσια της αρχαίας Αθήνας ιδρύθηκαν στην αρχαϊκή εποχή, στα προάστια της Ακαδημίας, του Λυκείου και του Κυνοσάργους. Αρχικά ήταν χώροι άθλησης και σταδιακά εξελίχτηκαν σε πνευματικά κέντρα. Εδώ ήρθε το 335 π.Χ. ο Αριστοτέλης, μίσθωσε ορισμένα οικήματα και ίδρυσε τη σχολή του. Πληροφορίες για την πιθανή χρήση των χώρων αντλούμε από τον Βιτρούβιο και το έργο του “Περί αρχιτεκτονικής”. Σύμφωνα με τον Ρωμαίο αρχιτέκτονα, λοιπόν, η μεγαλύτερη αίθουσα στο κέντρο της βόρειας πλευράς ταυτίζεται με το εφηβείον που προοριζόταν για διαλέξεις. Δυτικά και ανατολικά του χωροθετούνταν το ελαιοθέσιον, όπου οι αθλητές άλειφαν το σώμα τους με λάδι, το κονιστήριον όπου κυλιόνταν οι παλαιστές και το κωρυκείον για προπόνηση σε δερμάτινους σάκους γεμισμένους με αλεύρι ή άμμο.

Πιο εύληπτα φαίνονται τα ευρήματα κάτω από τα προστατευτικά στέγαστρα: η δεξαμενή ψυχρού λουτρού του 1ου μ.Χ., το πηγάδι του 4ου π.Χ. αιώνα και τα θερμά λουτρά της ρωμαϊκής εποχής με τα υπόκαυστα.

Οδός Ρηγίλλης, πίσω από τη Λέσχη Αξιωματικών και το Βυζαντινό Μουσείο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ