Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα 2018-06-05T16:43:31+00:00

ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ

Θεματική 2018: Πολιτεία και Πολίτης

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του Λυκείου Επιδαύρου, πραγματοποιεί για δεύτερη χρονιά στην Αργολίδα το πρόγραμμα «Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα» σε σύμπραξη με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης  Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας, στοχεύοντας στην ανανέωση της σχέσης της τοπικής κοινότητας με τις παραστάσεις στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου και επιδιώκοντας την ενίσχυση του εκπαιδευτικού προσανατολισμού του Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα «Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα» προβλέπει την πραγματοποίηση σύντομων βιωματικών θεατρικών εργαστηρίων και διαλέξεων πάνω σε κείμενα που θα παρουσιαστούν στην Επίδαυρο. Φέτος επεκτείνεται με τις δύο νέες δράσεις «Διάλογοι» και «Εκπαιδεύοντας το διεθνές κοινό».

Οι δράσεις απευθύνονται αφενός στους κατοίκους της Αργολίδας, όλων των ηλικιών, και αφετέρου στις ομάδες απ’ όλο τον κόσμο που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Επίδαυρο. Πραγματοποιούνται από έμπειρους θεατροπαιδαγωγούς, θεατρολόγους, σκηνοθέτες και καλλιτέχνες του θεάτρου, υπό την επιστημονική επίβλεψη του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Τον συντονισμό έχουν η Τζωρτζίνα Κακουδάκη, σκηνοθέτρια και σύμβουλος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, η Χριστίνα Ζώνιου, διδάσκουσα υποκριτικής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και η Αγγελική Τσάκωνα, θεατρολόγος και θεατροπαιδαγωγός στη δράση «Δημιουργική απασχόληση για παιδιά» του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου.

Η φετινή θεματική του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2018, Πολιτεία και Πολίτης, δίνει την αφορμή και την έμπνευση για τον σχεδιασμό των εργαστηρίων, των θεατροπαιδαγωγικών δράσεων και των διαλέξεων. Από τα έργα που θα παιχθούν φέτος στην Επίδαυρο επιλέγονται εκείνα των οποίων η θεματική μπορεί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο από τις κατηγορίες του κοινού και τις βαθμίδες εκπαίδευσης που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Δράση 1. «Διάλογοι»: συζητήσεις και ανοιχτά εργαστήρια με καλλιτέχνες παραστάσεων της Επιδαύρου

Σκηνοθέτες, χορογράφοι, ηθοποιοί και άλλοι καλλιτέχνες του θεάτρου, που εργάζονται πυρετωδώς για τη δημιουργία παραστάσεων του φετινού Φεστιβάλ, έρχονται σε επαφή με το κοινό της Αργολίδας μέσα από συζητήσεις και βιωματικά εργαστήρια σχετικά με τα ζητήματα των έργων που θα παρουσιαστούν το καλοκαίρι του 2018 στην Επίδαυρο.

26 Φεβρουαρίου: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος

19 Μαρτίου: Κώστας Φιλίππογλου

16 Απριλίου: Θάνος Παπακωνσταντίνου

7 Μαΐου: Κωσταντίνος Ντέλλας

21 Μαΐου: Μάρθα Φριντζήλα

Δράση 2. «Παίζοντας με το αρχαίο δράμα»: παρεμβάσεις στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στον νομό Αργολίδας

Εργαστήρια με τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στο αρχαίο δράμα μέσα από μια σύγχρονη οπτική, που επιδιώκει να εμπλακούν οι μαθητές και οι μαθήτριες δημιουργικά στην υπόθεση της σύγχρονης παρουσίασης του αρχαίου δράματος. Η μέθοδος που ακολουθείται από την ομάδα των επιλεγμένων θεατροπαιδαγωγών είναι μαθητοκεντρική και ομαδοσυνεργατική, με έμφαση στο παιχνίδι και τη συλλογική επινόηση της παραστατικής διαδικασίας. Το πρόγραμμα είναι δομημένο ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας.

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στους χώρους των επιλεγμένων σχολείων εκτός των ωρών λειτουργίας τους, με συντονισμό από δύο θεατροπαιδαγωγούς και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, καθώς και μιας ομάδας επιλεγμένων θεατροπαιδαγωγών από την Αργολίδα, με ειδίκευση στην εμψύχωση ανάλογων προγραμμάτων.

Προβλέπονται, επίσης, παρεμβάσεις στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων της περιοχής, ώστε να παρακολουθήσουν το ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα και γονείς που το επιθυμούν, μόνοι ή με τα παιδιά τους.

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Δράσεις επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων που υπάγονται στις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας και ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα με την τάξη τους ή με ομάδα μαθητών και μαθητριών του σχολείου τους.

Κεντρική δράση – Ολοκλήρωση του προγράμματος

Ένα βιωματικό θεατρικό εργαστήριο με επιλεγμένες δραστηριότητες του προγράμματος. Συμμετέχουν μαθητές, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες που θα έχουν λάβει μέρος στα εργαστήρια του προγράμματος κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

(Βουλευτικό Ναυπλίου, 25 Ιουνίου 2018)

Δράση 3. «Ενεργοί θεατές – ενεργοί πολίτες»: εκπαίδευση ενηλίκων για κατοίκους του νομού Αργολίδας

Οι κάτοικοι της Αργολίδας, που παραδοσιακά παρακολουθούν το Φεστιβάλ Επιδαύρου ως μέτοχοι αυτής της μεγάλης γιορτής του αρχαίου δράματος, έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν βιωματικά θεατρικά εργαστήρια και διαλέξεις, με ελεύθερη συμμετοχή, προσεγγίζοντας τα νέα αισθητικά ρεύματα της τέχνης του θεάτρου και τα επείγοντα ερωτηματικά που τίθενται επί σκηνής από τους σύγχρονους καλλιτέχνες. Γίνονται, έτσι, ενεργοί θεατές σε θέση να συνδιαλεχθούν και να τοποθετηθούν κριτικά απέναντι στις παραστάσεις του Φεστιβάλ και, εντέλει, να απολαύσουν εκ νέου τη μαγεία του θεάτρου της Επιδαύρου.

Δράση 4. «Εκπαιδεύοντας το διεθνές κοινό»

Κάθε χρόνο επισκέπτονται την Αθήνα και την Επίδαυρο ομάδες μαθητών και φοιτητών απ’ όλο τον κόσμο, μαζί με καθηγητές τους, για να έρθουν σε μια πιο άμεση επαφή με το αρχαίο δράμα, που αποτελεί αντικείμενο σπουδών τους. Συχνά, μάλιστα, συνδυάζουν την εκπαιδευτική επίσκεψη με την παρακολούθηση μιας παράστασης.

Το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στοχεύει στην εκπαίδευση του διεθνούς κοινού και σε μια καλύτερη γνωριμία του με το αρχαίο δράμα. Η δράση περιλαμβάνει: βιωματικό θεατρικό εργαστήριο, διαλέξεις για το αρχαίο δράμα και το αρχαίο θέατρο, παρακολούθηση παραστάσεων του Φεστιβάλ σε Αθήνα και Επίδαυρο και ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους (π.χ. Ακρόπολη, Θέατρο του Διονύσου, Ασκληπιείο Επιδαύρου).

Η δράση εγκαινιάζεται φέτος τον Ιούνιο με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ όπου ομάδα σπουδαστών και καθηγητών του τμήματος θα παρακολουθήσει παραστάσεις του Φεστιβάλ στην Αθήνα, πρόβα της παράστασης Αντιγόνη (σκηνοθεσία: Κωσταντίνος Ντέλλας), διάλεξη για το αρχαίο δράμα και ένα πρακτικό εργαστήριο με θέμα την Αντιγόνη με την θεατρολόγο και σύμβουλο εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου Τζωρτζίνα Κακουδάκη.

Τον Ιούλιο, ομάδα θεατρολόγων, σκηνοθετών, ηθοποιών και καθηγητών από τη Θεατρική Ακαδημία της Σαγκάης θα παρακολουθήσουν επιλεγμένες παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου και θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις και διαλέξεις που έχουν οργανωθεί ειδικά για τα μέλη της Ακαδημίας με την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Μαρία Μικεδάκη, τη θεατρολόγο Ειρήνη Μουντράκη, την Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Έφη Καρακάντζα, τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργο Σαμπατακάκη, την Υπεύθυνη του Λυκείου Επιδαύρου και  θεατρολόγο Τζωρτζίνα Κακουδάκη, τους σκηνοθέτες Μάρθα Φριντζήλα, Άρη Μπινιάρη, Δημήτρη Αγαρτζίδη και το χορογράφο Γιάννη Μανταφούνη. Τα μέλη της Ακαδημίας θα επισκεφθούν τα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου.

Τον Αύγουστο, ομάδα νέων από την Ιρλανδία και την Ισπανία πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus +  που θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα το καλλιτεχνικό δίκτυο παραστατικών τεχνών Κινητήρας. Η ομάδα πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Επίδαυρο όπου θα ξεναγηθούν στους χώρους του Ασκληπιείου, θα ενημερωθούν για τις δράσεις του Φεστιβάλ και του Λυκείου Επιδαύρου και θα παρακολουθήσουν παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Δράση 5. Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα στα Καλάβρυτα

Μετά την μεγάλη ανταπόκριση που είχε φέτος το χειμώνα στην Αργολίδα με συμμετοχή 25 σχολείων αλλά και τοπικών πολιτιστικών φορέων, το πρόγραμμα «Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα» ταξιδεύει στα Καλάβρυτα. Με πρώτη ημερομηνία δράσης την Κυριακή 22 Απριλίου, η εκπαίδευση κοινού επεκτείνεται και 48 μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Καλαβρύτων, με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον κ. Βασίλειο Σπανό, Διευθυντή του Λυκείου Καλαβρύτων, θα συμμετάσχουν σε ένα θεατροπαιδαγωγικό εργαστήριο με εμψυχώτριες  τις θεατροπαιδαγωγούς και συνεργάτιδες του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου Αγγελική Τσάκωνα και Γιούλη Δούβου.

Στο πεντάωρο αυτό πρόγραμμα με θέμα τον Προμηθέα Δεσμώτη – παράσταση που θα ανέβει το καλοκαίρι στη Μικρή Επίδαυρο από την Μάρθα Φριντζίλα –  οι μαθητές θα αναλύσουν μέσα από θεατρικές δραστηριότητες, τον βασικό θεματικό κορμό, τις κύριες έννοιες και τα χαρακτηριστικά του έργου του Αισχύλου.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με συντονίστριες τις Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Χριστίνα Ζώνιου, και Αγγελική Τσάκωνα.

Το Εκπαιδεύοντας το Κοινό στο αρχαίο δράμα στα Καλάβρυτα υλοποιείται με την υποστήριξη του κου Γιάννη Μιχαηλίδη στην μνήμη της κόρης του Σοφίας Μιχαηλίδη.

Εκπαιδεύοντας το κοινό στο Αρχαίο Δράμα 2017-2018

(Διάρκεια: Φεβρουάριος – Ιούλιος 2018)

ΘΕΑΤΡΟΠΑΙΔΑΓΩΓΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 1. Λίνα Αξιωτάκη,  τελειόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών – Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
 2. Αιμιλία Βάλβη, ηθοποιός και θεατρολόγος
 3. Άλκηστις Βασιλάκου, νηπιαγωγός,  θεατροπαιδαγωγός και τελειόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών – Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
 4. Ελένη Δριβάκου, εκπαιδευτικός, κοινωνική λειτουργός και τελειόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών – Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
 5. Ρίτα Ζηκίδου, θεατρολόγος και θεατροπαιδαγωγός
 6. Χριστίνα Ζώνιου, μέλος του διδακτικού προσωπικού (μέλος Ε.Ε.Π.) του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου -διδάσκουσα υποκριτικής
 7. Μάρα Καλαντζή, νηπιαγωγός και θεατρολόγος
 8. Καλλιόπη Καλποδήμου, εκπαιδευτικός, φιλόλογος και θεατρολόγος
 9. Ελπίδα Κομιανού, ηθοποιός, τελειόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών – Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
 10. Αναστασία Κορδάρη,  νηπιαγωγός, εμψυχώτρια, εκπαιδεύτρια Δ.ΙΕΚ και κουκλοπαίκτρια
 11. Μαρία Μπακάλη, νηπιαγωγός
 12. Μαρία Μπακοπούλου, εκπαιδευτικός, θεατρολόγος και θεατροπαιδαγωγός
 13. Έλενα Παπαρίζου, εκπαιδευτικός, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών – Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
 14. Αγγελική Τσάκωνα, φιλόλογος, θεατρολόγος και θεατροπαιδαγωγός
 15. Δέσποινα Φλεβάρη, εμψυχώτρια και θεατροπαιδαγωγός

Το πρόγραμμα στην Αργολίδα υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων

Πληροφορίες: lyceumepidaurus@greekfestival.gr