Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα ΕΡΤ - Αναστάσιος Συμεωνίδης

Παγκόσμια ημέρα μουσικής
Έργα Σκαλκώτα, Μέντελσον και Προκόφιεφ

Το 2019 έχει ανακηρυχθεί έτος Νίκου Σκαλκώτα, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από τον θάνατό του. Τιμώντας τον μεγάλο έλληνα συνθέτη, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα ερμηνεύσει το λαϊκό μπαλέτο Η θάλασσα, μια σειρά ζωντανών εικόνων, από τη ζωή του κόσμου της θάλασσας, που κινείται πότε στο φανταστικό και πότε στο φαντασμαγορικό (χορός μπαλέτου), με συχνή παρουσία μοτίβων από τη λαϊκή θαλασσινή παράδοση. Η μουσική, χωρίς το μπαλέτο, θα μπορούσε να ονομαστεί συμφωνική σουίτα.

Στο πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνεται επίσης ένα σημαντικό έργο του Μέντελσον, εμπνευσμένο από ένα ταξίδι του στη Σκωτία το 1829, και αυτό με θέμα τη θάλασσα: η Εισαγωγή Εβρίδες, με το νησί Στάφφα και την τεράστια θαλάσσια σπηλιά του. Θα παρουσιαστεί επίσης το εξαιρετικά απαιτητικό Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα του Προκόφιεφ.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

FELIX MENDELSSOHN BARTHOLDY (1809-1847)

Εισαγωγή «Οι Εβρίδες» (Το σπήλαιο Φίνγκαλ) σε σι ελάσσονα, έργο 26

 

ΣΕΡΓΚΕΪ ΠΡΟΚΟΦΙΕΦ (1891-1953)

Κοντσέρτο αρ. 2 για πιάνο και ορχήστρα σε σολ ελάσσονα, έργο 16

Andantino - Allegretto

Scherzo: Vivace

Intermezzo: Allegro moderato

Finale: Allegro tempestoso

Σολίστ Βασίλης Βαρβαρέσος

 

Διάλειμμα

 

ΝΙΚΟΣ ΣΚΑΛΚΩΤΑΣ (1904-1949)

Η θάλασσα, λαϊκό μπαλέτο

Εισαγωγή Ι Στην ακρογιαλιά Ι Χορός των κυμάτων Ι Η τράτα Ι Τα μικρά ψαράκια Ι Τα δελφίνια (Χορός φαντασμαγορικός) Ι Νυκτερινό (Γαλήνη) Ι Προετοιμασία της Γοργόνας Ι Ο χορός της Γοργόνας Ι Απ’ το παραμύθι του Μ. Αλεξάνδρου Ι Finale. Ύμνος στη θάλασσα

 

Μουσική διεύθυνση Αναστάσιος Συμεωνίδης

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

  • 21/06/2019 στις 21:00

MEDIA KIT / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Προβολή Press Kit

όλες οι εκδηλώσεις

Μουσική