ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το πρόγραμμα Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα ως παράλληλη δράση του Λυκείου Επιδαύρου αφορά στη διενέργεια σύντομων βιωματικών θεατρικών εργαστηρίων και  διαλέξεων πάνω σε κείμενα που θα ανεβούν φέτος στην Επίδαυρο. Τα εργαστήρια αυτά απευθύνονται σε κατοίκους, εκπαιδευτικούς και μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης και θα γίνονται από έμπειρους θεατροπαιδαγωγούς, θεατρολόγους, σκηνοθέτες και άλλους καλλιτέχνες, υπό την επιστημονική επίβλεψη του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Τις δράσεις συντονίζουν οι κυρίες Τζωρτζίνα Κακουδάκη, σκηνοθέτης και σύμβουλος εκπαιδευτικών θεμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, η Χριστίνα Ζώνιου, διδάσκουσα Υποκριτικής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών και η Αγγελική Τσάκωνα, θεατρολόγος - θεατροπαιδαγωγός και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν ως εμψυχωτές μια ομάδα επιλεγμένων θεατροπαιδαγωγών από την Αργολίδα με ειδίκευση στην εμψύχωση ανάλογων προγραμμάτων.

Η φετινή θεματική του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2017, «Η έλευση του Ξένου», είναι η αφορμή και η έμπνευση για τον σχεδιασμό των εργαστηρίων, των θεατροπαιδαγωγικων δράσεων και των διαλέξεων. Παράλληλα, επιλέχθηκαν από τα έργα που θα παιχθούν φέτος στην Επίδαυρο συγκεκριμένα έργα που η θεματική τους μπορεί να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο από τις αντίστοιχες βαθμίδες εκπαίδευσης αλλά και τους ενήλικες συμμετέχοντες.

Κείμενα προς διερεύνηση:
Ικέτιδες Αισχύλου (ενήλικες)
Πέρσες Αισχύλου (μαθητές Λυκείου)
Άλκηστις Ευριπίδη (μαθητές Γυμνασίου)
Ειρήνη Αριστοφάνη (μαθητές Δημοτικού)


ΔΡΑΣΗ 1η: ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ Α'ΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ Β΄ΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η μέθοδος που ακολουθείται από την ομάδα των επιλεγμένων θεατροπαιδαγωγών στις παρεμβάσεις στα σχολεία είναι μαθητοκεντρική και ομαδοσυνεργατική, με έμφαση στο παιχνίδι, τη δημιουργικότητα και την συλλογική επινόηση της παραστατικής διαδικασίας. Δράσεις:

  • Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών (28 Μαρτίου 2017, 5.30-8.30μμ  - 2ο Γυμνάσιο Ναυπλίου). Απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς που υπάγονται στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης Αργολίδας αλλά και σε λειτουργούς κοινωνικών δομών.
  • Παρεμβάσεις στα σχολεία (Απρίλιος - Ιούνιος 2017). Θα γίνουν  παρεμβάσεις σε επιλεγμένα σχολεία της Αργολίδας. Οι παρεμβάσεις αφορούν τρεις δίωρες συναντήσεις στα επιλεγμένα σχολεία με τον συντονισμό δύο θεατροπαιδαγωγών και τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών. Οι συναντήσεις θα διενεργούνται  στο χώρο του σχολείου εκτός των ωρών λειτουργίας του σχολείου.
  • Κεντρική Δράση στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, με τη συμμετοχή μαθητών, εκπαιδευτκών και καλλιτεχνών του Φεστιβάλ (Ιούνιος 2017).

 

ΔΡΑΣΗ 2: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης κοινού θα περιλαμβάνει δράσεις που θα απευθύνονται σε κατοίκους των δημοτικών διαμερισμάτων του Ναυπλίου σε πρώτη φάση και εν συνεχεία όλης της Αργολίδας (διάρκεια Μάρτιος - Ιούλιος 2017).

Διάρκεια προγράμματος Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα:
 Μάρτιος - Ιούλιος 2017

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ναυπλιέων.