Τo Φεστιβάλ Αθηνών & Eπιδαύρου ιδρύθηκε το 1955. Από το 1998 λειτουργεί με την επωνυμία «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.». Οι πόροι της εταιρείας, που διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο με τριετή θητεία, προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Κράτους, ένα ποσοστό από τις εισπράξεις των καζίνων Πάρνηθας και Κέρκυρας, χορηγίες, και έσοδα από τις παραστάσεις και τις παραχωρήσεις χώρων. Από το 2007 μέτοχοι της εταιρείας είναι τα υπουργεία Πολιτισμού (εποπτεύων φορέας), Οικονομικών, και Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ο αριθμός των εργαζομένων στο Ελληνικό Φεστιβάλ κυμαίνεται, ανάλογα με τις δράσεις και την περιοδικότητα της λειτουργίας του, από τα 30 άτομα φθάνοντας έως και τα 300, αν ληφθεί υπ’ όψιν και ο απαιτούμενος αριθμός υπαλλήλων για τεχνικό προσωπικό (110), ταξιθεσία (130), καθαριότητα, φύλαξη, ταμεία (30) κ.ά.

Ως το 2005 το Ελληνικό Φεστιβάλ χρησιμοποιούσε ως χώρους παραστάσεων το Ωδείον Ηρώδου του Αττικού, τα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου (Θέατρο του Ασκληπιείου και Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου), και το θέατρο του Λυκαβηττού. Από το καλοκαίρι του 2006 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επέκτασης των χώρων στους οποίους πραγματοποιούνται παραστάσεις: χάρη σε παραχώρηση της Εθνικής Τράπεζας, δημιουργήθηκαν τέσσερις νέες θεατρικές σκηνές στο πρώην εργοστάσιο Τσαούσογλου, Πειραιώς 260, φέτος θα λειτουργήσει ακόμα μία, ενώ κατά καιρούς χρησιμοποιούνται και άλλοι χώροι, τόσο ανοιχτοί όσο και κλειστοί, στην Αττική.

Στόχοι του σημερινού Φεστιβάλ Αθηνών & Eπιδαύρου, υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, είναι η ανάδειξη νέων Ελλήνων καλλιτεχνών και η συστηματική προώθηση ελληνικών παραγωγών στο εξωτερικό, οι συμπαραγωγές με διεθνή καλλιτεχνικά σχήματα θεάτρου και χορού, αλλά και με φορείς της περιφέρειας σε πανελλαδικό επίπεδο, και η διεύρυνση του κοινού με ένα σημαντικό άνοιγμα στην πόλη και με τη διοργάνωση παράλληλων εκπαιδευτικών δράσεων.

Στα παραπάνω προστίθεται η δημιουργία του Λυκείου Επιδαύρου, ενός διεθνούς θερινού κέντρου έρευνας πάνω στο αρχαίο δράμα, που εστιάζει στην τέχνη του ηθοποιού. Απευθυνόμενο σε νέους και νέες ηθοποιούς και σπουδαστές και  σπουδάστριες δραματικών σχολών από ολόκληρο τον κόσμο, το Λύκειο Επιδαύρου αποσκοπεί στην ανανέωση της ματιάς πάνω στην αρχαία τραγωδία και κωμωδία και στην οικοδόμηση μια νέας συνάντησης της παράδοσης με το σήμερα. Πρόκειται για μια διεθνή συνάντηση ηθοποιών και δασκάλων θεάτρου, σκηνοθετών, μουσικών, χορογράφων, αλλά και θεατρολόγων, ανθρωπολόγων, μουσικολόγων, που θα αποτελέσει ταυτόχρονα πηγή πνευματικής και οικονομικής ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή της Αργολίδας.