Άννα Σταυρακοπούλου

Άννα Σταυρακοπούλου

Αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Tμήμα Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου διδάσκει θεατρολογία από το 2003. Σπούδασε φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο θέατρο στο Πανεπιστήμιο Paris III - Sorbonne Nouvelle (Institut d’Etudes Théâtrales) και είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (1994). Δίδαξε στο New York University, στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ (1996-1999). Διετέλεσε υποδιευθύντρια του θυγατρικού Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη (1999-2001) και δίδαξε ως επισκέπτρια στα πανεπιστήμια Γαίηλ και Κρήτης (2001-2002). Είναι ιδρυτικό μέλος και διδάσκουσα του Θερινού Προγράμματος Χάρβαρντ στην Ελλάδα (Harvard Summer Program in Greece) και αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στο Ναύπλιο. Τα βιβλία και οι δημοσιεύσεις της αφορούν στο σύγχρονο ελληνικό θέατρο και τη νεοελληνική λογοτεχνία. 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ

«Θεσμοφοριάζουσες: Η επιρροή των γυναικών, τότε και τώρα»

Οι γυναικείοι θεατρικοί χαρακτήρες αντανακλούν την πραγματική θέση των γυναικών στην κοινωνία ή μήπως αποτελούν απλώς προϊόντα της φαντασίας του δημιουργού τους; Γιατί στις Θεσμοφοριάζουσες παίζει τόσο κεντρικό ρόλο ο Ευριπίδης; Πώς τον χρησιμοποιεί ο Αριστοφάνης;
Με αφετηρία συγκεκριμένες πτυχές ή/και αποσπάσματα θεατρικών έργων, από τον Αριστοφάνη μέχρι το ρεαλιστικό θέατρο (19ος αι.-σήμερα), θα επιχειρήσουμε να αναπτύξουμε μια προβληματική σχετικά με την επίδραση που ασκούν στην κοινωνία οι γυναίκες, τόσο αποδεχόμενες όσο και διαμορφώνοντας νοοτροπίες και παραδόσεις.