Ελισάβετ Κούκη

Ελισάβετ Κούκη

Η Ελισάβετ Κούκη σπούδασε ψυχολογία και αρχαιολογία στο Παρίσι, όπου έζησε τριάντα χρόνια και εργάστηκε ως ψυχαναλύτρια. Το ενδιαφέρον της κινείται γύρω από τη θεραπευτική λειτουργία των ονείρων στην κλασική αρχαιότητα, και τις αντιστοιχίες/αποκλίσεις μεταξύ των ψυχαναλυτικών και μη  προσεγγίσεων και χρήσεων του ονειρεύεσθαι διαχρονικά. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια στη Γαλλία και στην Ελλάδα με σχετικές ανακοινώσεις.

Μελετά το έργο του Αίλιου Αριστείδη, ρήτορα του 2ου αιώνα μ.Χ., διάσημου χρόνιου ασθενούς και ονειρευτή – εργασίες της επάνω στο αυτοβιογραφικό κείμενό του Ιεροί λόγοι έχουν δημοσιευθεί στους τόμους Ψυχανάλυση και Ελλάδα (Ίδρυμα Μωραΐτη, 1984) και Εσόμενα (εκδόσεις Καρδαμίτσα, 1996), ενώ με δική της μετάφραση, εισαγωγή και σχόλια κυκλοφόρησε ο τόμος Αίλιος Αριστείδης. Ιεροί λόγοι. Γλώσσα και σώμα στα όνειρα ενός ρήτορα (εκδόσεις Σμίλη, 2012). Παρουσίασε τον σοφιστή-ονειροκρίτη Αντιφώντα στο διεθνές συνέδριο «Οι ελληνικές ρίζες της ψυχανάλυσης» (Πάντειο Πανεπιστήμιο, 2009). Το περιοδικό Αρχαιολογία έχει δημοσιεύσει άρθρα της για τα επιδαύρια όνειρα και τη σχέση ονείρου και ψυχής. 

Η λειτουργία των ονείρων στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου

Ποιος είναι ο Ασκληπιός και ποια η λειτουργία του ιερού του στην Επίδαυρο; Ποια η σχέση ονείρου και ψυχής και πώς το έργο του Αίλιου Αριστείδη συνέβαλε στην κατανόησή της;

Για την ομιλία της κυρίας Κούκη πατήστε εδώ.