Ευφημία Δ. Καρακάντζα

Ευφημία Δ. Καρακάντζα

Η Ευφημία Δ. Καρακάντζα είναι μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου και διδάσκει από το 2007. Είναι πτυχιούχος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Ειδίκευση Κλασικών Σπουδών, 1986) και εκπόνησε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Reading, UK (Κλασικές Σπουδές 1993). Είναι Εταίρος (Αρχαία Ελληνική Γραμματεία) του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Harvard. Διευθύνει για το Κέντρο το πρόγραμμα Kyklos.
Οι περισσότερες δημοσιεύσεις της αφορούν τον Όμηρο, την Αττική Τραγωδία, και την ερμηνεία των αρχαίων ελληνικών μύθων. Στο βιβλίο της Αρχαίοι ελληνικοί μύθοι :Ο θεωρητικός λόγος του 20ού αιώνα για τη φύση και την ερμηνεία τους (Αθήνα, 2004), εξετάζει πέντε βασικές προσεγγίσεις στις παραδοσιακές αφηγήσεις (μεταξύ των οποίων η ψυχανάλυση, η Γαλλική Σχολή και η Σημειολογία). Το 2014 εισήγαγε ένα νέο μάθημα για την προσέγγιση του Αρχαίου Δράματος στο τμήμα Φιλολογίας (Τμήμα Κλασικών Σπουδών) του Πανεπιστήμιου Πατρών. Είναι διευθύντρια του ερευνητικού προγράμματος Jocasta, Classical Reception Greece (http://jocasta.upatras.gr/).
Στα ενδιαφέροντά της συμπεριλαμβάνονται το σύγχρονο ελληνικό σινεμά και θεατρικές παραστάσεις που διερευνούν (άμεσα ή έμμεσα) πτυχές της Κλασσικής παράδοσης με στόχο την ανακατασκευή ενός λόγου που επαναδιαπραγματεύεται θέματα ηθικής και πολιτικής ταυτότητας, φύλου και τελικά μιας (νέας) έννοιας της ανθρωπότητας. Αυτή τη περίοδο ολοκληρώνει ένα βιβλίο με θέμα τον Σοφοκλή και τίτλο:«Ποιος είμαι; Η (λάθος) ταυτότητα της πόλεως στον Οιδίποδα Τύραννο» (ημερομηνία έκδοσης:Φθινόπωρο 2017).