Ιωάννης Πετρόπουλος

Ιωάννης Πετρόπουλος

O Iωάννης Πετρόπουλος είναι Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και Διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου  Harvard στην Ελλάδα (CHS-GR).
Έχει σπουδάσει κλασική φιλολογία στα Πανεπιστήμια  Harvard (B.A.) και Οξφόρδη (DPhil). Επίσης έχει δώσει διαλέξεις και έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε πανεπιστήμια στην Ευρώπη, Κίνα, Βραζιλία και ΗΠΑ (Oξφόρδη, Σορβόννη, Harvard, Stanford, University of California-Santa Cruz, Vanderbilt, Universidade de São Paulo, Universidade Federal de Minas Gerais, Universidade Federal do Ceará, Universidade Federal de Rio de Janeiro κ.ά.). 
Το 2011 εκδόθηκε το βιβλίο του, Kleos in a minor key: The Homeric education of a Little Prince, από τοΠανεπιστήμιο Harvard (προσιτό και online στον ιστότοπο του Center for Hellenic Studies-Publications). Από το 2013 ερευνά τα τέρατα και τα παράδοξα στην αρχαιοελληνική φαντασία και την πρόσληψη των ελληνικών γραμμάτων στη Βραζιλία από το 1500 έως το 1800.

Περιμένοντας τον Άλλον

Tι είναι ο Άλλος, η Άλλη; Αν δεχθούμε μια καθιερωμένη ερμηνεία, είναι ο «ο μη εαυτός μου, αυτός ή αυτό που είναι διαφορετικό από μένα». Μία από τις ευρείες κατηγορίες του ‘Αλλου στην αρχαιοελληνική σκέψη ήταν ο βάρβαρος. Στην ομιλία του ο Ιωάννης Πετρόπουλος θα ανατρέξει σε περιπτώσεις βαρβάρων στον 5ο και 4ο αι. π.Χ., αντιπαραβάλλοντας και αυτήν των βαρβάρων του Κ. Π. Καβάφη στο ποίημα «Περιμένοντας τους βαρβάρους». Επίσης, με αφορμή το διαλογικό αυτό ποίημα, θα θίξει το γενικότερο ζήτημα του διαλόγου με τον ‘Αλλον ή τον Ξένο, της διαλεκτικής σχέσης ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς πόλους. Γιατί είναι αναπόφευκτοι οι ‘Αλλοι σε μία κοινωνία; Μήπως τελικά τους χρειαζόμαστε;