RootlessRoot

RootlessRoot

Οι RootlessRoot ιδρύθηκαν από τη Λίντα Καπετανέα και τον Γιόζεφ Φρούτσεκ το 2006 στην Αθήνα. Η συνεργασία τους προέκυψε από την ανάγκη τους να αναπτύξουν την καλλιτεχνική τους γλώσσα, η οποία ορίζεται ως αρχέγονη και ωμή. Η ομάδα RootlessRoot είναι το καλλιτεχνικό όχημα που φιλοξενεί την πρακτική φιλοσοφία τους, βοηθώντας τους να ανακαλύψουν τις ικανότητές τους και να εκπληρώσουν την επιθυμία τους να βουτήξουν στα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης. Τα έργα-σόλο, οι εγκαταστάσεις, οι μεσαίας και μεγάλης κλίμακας παραστάσεις τους έχουν παρουσιαστεί σε 21 χώρες σε όλο τον κόσμο. Έχουν συνεργαστεί με τον Άκραμ Καν στο χορευτικό του σόλο DESH, με τη χορευτική ομάδα του Staatsteater Kassel, τους DOT504, την Helsinki Dance Company της Φινλανδίας και πολλές άλλες ομάδες και οργανισμούς. Το ντεμπούτο τους έγινε το 2007 στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, με το Sudden Showers of Silence, ενώ το 2014 παρουσίασαν το W-Memorabilia. Φέτος ετοιμάζουν, σε συμπαραγωγή με το Φεστιβάλ Αθηνών, το When the Dogs Assailed Their Masters. Τα έργα Eyes in the Colors of the Rain (2011), Kireru (2012) και Europium (2015) υπήρξαν συμπαραγωγές της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, που υποστήριξε και την περιοδεία τους. Από το 2006 έχουν αναπτύξει την πρακτική Fighting Monkey, που ερευνά τις θεμελιώδεις αρχές της ανθρώπινης κίνησης και ανάπτυξης, και την οποία διδάσκουν ανά τον κόσμο.  

 Εργαστήριο Fighting Monkey

Το Fighting Monkey απευθύνεται σε όσους και όσες ενδιαφέρονται για τις δυνατότητες του σώματός τους, και την ανάπτυξη και καλλιέργειά τους τόσο ως προσωπικότητες όσο και ως ερμηνευτές. Προϋποθέσεις συμμετοχής δεν υπάρχουν.
Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της πρακτικής Fighting Monkey, με έμφαση στην «αρχιτεκτονική του σεισμού». 
Η πρακτική Fighting Monkey έχει αναπτυχθεί τα τελευταία δώδεκα χρόνια από τα μέλη των RootlessRoot Λίντα Καπετανέα και Γιόζεφ Φρούτσεκ, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας διερεύνησης των θεμελιωδών αρχών της ανθρώπινης κίνησης και της σχέσης τους με την ανθρώπινη ανάπτυξη.
Η «αρχιτεκτονική του σεισμού» αναφέρεται στη δομή του σώματος και στο πώς αυτή μπορεί να αναπτυχθεί προκειμένου να επιβιώσει των καταστροφών της ζωής. Βασίζεται σε «καταστάσεις κίνησης» που έχουν σχεδιαστεί για να ελέγχουν την εγκυρότητα της γνώσης μας σε σχέση με ό,τι νομίζουμε πως ξέρουμε και για να ενισχύουν την προσαρμοστικότητα της συμπεριφοράς μας και τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στο απρόβλεπτο και το άγνωστο.
Ο στόχος του σεμιναρίου είναι να εκθέσει τους συμμετέχοντες σε διαφορετικά ερεθίσματα, στην πίεση και στις δυσκολίες, έτσι ώστε να αναπτύξουν μια σωματική δομή ελαστική και ισχυρή, αλλά ταυτόχρονα εύπλαστη και ανοιχτή σε πληροφορίες και δυνατότητες.