Τιαν Μάνσα

Τιαν Μάνσα

Η Τιαν Μάνσα είναι σπουδαία ερμηνεύτρια της Όπερας Σιτσουάν και από τις σημαντικότερους ηθοποιούς και σκηνοθέτιδες της Κίνας. Υπήρξε μέλος της Εθνικής Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού, αντιπρόεδρος της Νεολαίας του Σετσουάν, του Συνδέσμου Δραματουργών του Σετσουάν, της Σχολής Όπερας του Σετσουάν και της Σχολής Καλών Τεχνών του Σετσουάν. Είναι αναπληρώτρια πρύτανης της Ακαδημίας Θεάτρου της Σαγκάης, αναπληρώτρια διευθύντρια της Όπερας των Νέων του Πεκίνου και ερευνήτρια του διαπολιτισμικού ινστιτούτου του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου.
Η Μάνσα έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο China Theatre Plum Blossom. Βραβεύτηκε επίσης με το πρώτο βραβείο γυναικείας ερμηνείας στα Wenhua Grand Awards του υπουργείου Πολιτισμού της Κίνας, ένω έχει λάβει το πρώτο βραβείο ερμηνείας στα Shanghai Theatre Magnolia Awards, το βραβείο Εξαιρετικού Μέντορα από το υπουργείο Πολιτισμού της Κίνας κ.ά. Έχει κάνει δύο περιοδείες στις ΗΠΑ υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Ασιατικού Πολιτισμού.
Έχει συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Τεχνών της Κίνας, το Φεστιβάλ Θεάτρου της Κίνας, το Φεστιβάλ Σαιξπηρικής Τέχνης στη Βρέμη της Γερμανίας το 2001, το Extremes of the World Arts Festival στη Λισαβόνα, το Macao Arts Festival, το Hong Kong in Berlin Arts Festival στο House of World Cultures (2000) του Βερολίνου, το Cultural Memories Between Past and Future στο House of World Cultures (2006) του Βερολίνου κ.ά.
In 2006, ήταν συνεπιμελήτρια της γερμανικής έκδοσης του τόμου Living Memories: Contemporary Chinese Opera, μαζί με τον Δρ. Johannes Odenthal της Γερμανικής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών.
Η Τίαν Μάνσα υπήρξε επισκέπτρια καθηγήτρια στο Ίδρυμα Ροκφέλλερ στη Νέα Υόρκη για ένα χρόνο, προσκεκλημένη του Συμβουλίου Ασιατικού Πολιτισμού, ενώ επίσης προσκλήθηκε για να διδάξει για ένα χρόνο για να διδάξει στο Interweaving Performance Culture Research Institute του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, καθώς και στο Giessen University.

Το μυαλό και το σώμα στην κινεζική τεχνική της ερμηνείας

Στη διάλεξή της, η Μάνσα θα κάνει μια σύντομη εισαγωγή στη Ζάικου (Xiqu) και θα παρουσιάσει τα τρία κύρια χαρακτηριστικά της (συμβατική, στιλιζαρισμένη, υποθετική), τις τέσσερις επιδεξιότητές της (τραγούδι, ψαλμωδία, ακροβατική, πολεμικές τέχνες μετά χορού) και τα πέντε εκφραστικά μέσα της (χέρια, μάτια, σώμα, μέθοδος και βήμα). Μέσα από ζωντανές επιδείξεις και βίντεο, η Μάνσα θα παρουσιάσει τις διαφορετικές μορφές ερμηνείας της Όπερας του Πεκίνου, της Όπερας Κούντσου και της Όπερας Σιτσουάν, όπως επίσης και πειραματικές δουλειές σύγχρονων καλλιτεχνών της Ζάικου.