Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Τζωρτζίνα Κακουδάκη

Η Τζωρτζίνα Κακουδάκη είναι θεατρολόγος και σκηνοθέτης. Από το 2009 σκηνοθετεί παραστάσεις για νέους: Μετά τον Αφρό (Youth Festival, Θέατρο Χώρα), Tζακ Θορν Ρισπέκτ /Θάβοντας τον αδελφό σου στο πεζοδρόμιο (Θέατρο Χώρα), Αριστοφάνη Όρνιθες, Σαίξπηρ Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Γκαίτε Φάουστ, Σοφοκλή Αντιγόνη, Aριστοφάνη Νεφέλες (Οκτώβριος 2016 και εξής στο Θέατρο Νέου Κόσμου και σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης). Έχει συνεργαστεί ως δραματουργός σε πάνω από 30 παραστάσεις θεάτρου και χορού. ΄Εχει διδάξει  «Διδακτική του Θεάτρου» στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πάτρας, «Εμψύχωση κούκλας στο Νηπιαγωγείο» στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης  Βόλου και το Διδασκαλείο Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεατρική Αγωγή στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο/ Λύκειο Γέρακα, το ΣΔΕ Φυλακών Κορυδαλλού καθώς και σε πλήθος δημόσιων οργανισμών εκπαίδευσης ενηλίκων και σε διεθνή προγράμματα παιδαγωγικής μέσω του θεάτρου (με τελευταίο το πρόγραμμα της ΄Υπατης Αρμοστείας και του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση για την ένταξη των προσφύγων στην Ελλάδα). ΄Εχει διδάξει αισθητική και δραματουργία κινηματογράφου στο ΙΕΚ Ακμή (2006-2011) και σε διάφορους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ενώ από το 2014 συμμετέχει στην εκπαιδευτική ομάδα του Pitching Lab του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας. Διδάσκει Ιστορία και Δραματουργία Θεάτρου στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στη δραματική σχολή Πράξη Επτά. Έχει  διευθύνει βιωματικά θεατρικά εργαστήρια σε πανεπιστημιακά φεστιβάλ θέατρου σε Βέλγιο,Λιθουανία,Λευκορωσία, Πολωνία, Γερμανία, Αίγυπτο, Μεξικό, Μεγάλη Βρετανία,κ.ά.  Υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης και του Αρχείου του Εθνικού Θεάτρου (1997- 2004). Συν-συγγραφέας του Βιβλίου «Θέατρο- Θεατρική Αγωγή» (ΙΔΕΚΕ 2007) και «Διαδρομές Βιωματικής Μάθησης» (εκδ. Κέδρος, 2011). Έχει συντάξει τους Οδηγούς Σπουδών των Καλλιτεχνικών Σχολείων για τα μαθήματα Σκηνοθεσία Θεάτρου και Αισθητική/Σκηνοθεσία Κινηματογράφου του ΙΕΠ (2015).  Έχει διοργανώσει πλήθος φεστιβάλ Νέων Δημιουργών σε συνεργασία με διάφορους οργανισμούς και θέατρα. Από τον Απρίλιο 2016 είναι υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
www.georginakakoudaki.org

Σινεμά κάτω από τα αστέρια: Ο ξένος στο αρχαίο δράμα όπως απεικονίζεται στον παγκόσμιο κινηματογράφο

Η μετακίνηση του δραματικού και ιστορικού χρόνου, όπως παρουσιάζεται σε κινηματογραφικές ταινίες βασισμένες ή εμπνευσμένες από την Αρχαία Τραγωδία, από την αρχή του Κινηματογράφου ως σήμερα. Η παρουσία του ξένου και η αποτύπωση της αποδοχής, ενσωμάτωσης, απομόνωσης ή αποστροφής του μέσα από τη σημειολογία του κινηματογράφου.

* Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση και τα αποσπάσματα των ταινιών που προβλήθηκαν πατήστε εδώ 

Αντιγόνη: Δικαίωμα στον Λόγο

Ένα θεατροπαιδαγωγικό εργαστήρι που εξερευνά τα ιδανικά και τις συγκρούσεις, όπως αυτά εκφράζονται στην Αντιγόνη του Σοφοκλή. Το παρόν εργαστήρι έχει στόχο να ενθαρρύνει πρωτοεμφανιζόμενους στο θέατρο να ανακαλύψουν τη δική τους φωνή μέσα από τεχνικές όπως ο δημόσιος λόγος, οι δημόσιες θεατρικές πρακτικές, το θέατρο φόρουμ, η ρητορική, ο ομαδικός και ατομικός αυτοσχεδιασμός. Θα εξεταστούν επίσης καθιερωμένες προσεγγίσεις του έργου μέσα από τη σκοπιά θεωρητικών όπως ο Λεβί-Στρως με τη θεωρία της διττότητας και η θεωρία φύλου της Τζούντιθ Μπάτλερ, σε μία προσπάθεια κατανόησής της συμπεριφοράς μας και των ευθυνών μας ως πολίτες.