Ήντιθ Χωλ

Καθηγήτρια στο τμήμα κλασικών σπουδών και στο κέντρο ελληνικών σπουδών του King’s College του Λονδίνου.
Παρ’ όλο που η αρχική εξειδίκευσή της είναι στην αρχαία ελληνική γραμματεία, στην έρευνά της ενσωματώνει στοιχεία από την ελληνική και ρωμαϊκή ιστορία, κοινωνία και σκέψη.

Έχει εκδώσει πάνω από είκοσι βιβλία, εμφανίζεται συχνά στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, εργάζεται ως σύμβουλος για επαγγελματικά θέατρα, δίνει διαλέξεις σε όλο τον κόσμο και έχει πλήθος δημοσιεύσεων σε ακαδημαϊκά και μη περιοδικά και εφημερίδες.

Η Ήντιθ Χωλ είναι διεθνώς κορυφαία ακαδημαϊκός που εξειδικεύεται στα ζητήματα εθνικότητας, τάξης και φύλου όπως απαντώνται στις αρχαίες πηγές, καθώς επίσης και στο αρχαίο θέατρο και στη συνεχιζόμενη συμβολή των αρχαίων εννοιών στον παγκόσμιο πολιτισμό από την εποχή της Αναγέννησης.
Έχει διδάξει στο Κέιμπριτζ, την Οξφόρδη, το Ντάραμ, το Ρέντινγκ και το Royal Holloway του Λονδίνου και ως επισκέπτρια στα Notre Dame, Swarthmore, Northwestern, Leiden και Erfurt.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ

Η μικρή ιστορία της εκδίκησης και του πολέμου των δύο φύλων ή γιατί οι Ερινύες είναι γυναίκες;

Σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από τη βία και την κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ πολιτών, κρατών και εθνικών ή θρησκευτικών ομάδων, ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικό να εξετάσουμε τις πολιτιστικές, κοινωνικές και πνευματικές ρίζες στην αρχαιότητα, του τρόπου σκέψης για εκδίκηση. Αυτή η διάλεξη θέτει το ερώτημα γιατί η εκδικητικότητα συσχετίζεται τόσο συχνά στη λογοτεχνία και το θέατρο με τη θηλυκότητα, διερευνώντας την εικόνα των Ερινυών στον Ησίοδο και την ελληνική τραγωδία και θέτοντας το ερώτημα πώς αυτά τα κείμενα μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκωδικοποιήσουμε τις πολυπλοκότητες της έννοιας της εκδίκησης στη σημερινή εποχή.