Ιωάννα Καραμάνου

H Ιωάννα Καραμάνου είναι μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια αρχαίου δράματος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge και του Λονδίνου (UCL) με υποτροφίες από το Cambridge European Trust, το Κοινωφελές Ίδρυμα Α.Σ. Ωνάσης και το Ίδρυμα Σταθάτου. Είναι συγγραφέας των βιβλίων EuripidesDanae and Dictys (De Gruyter, Βερολίνο-Νέα Υόρκη 2006), EuripidesAlexandros (De Gruyter, Βερολίνο-Βοστόνη 2017), Refiguring TragedyStudies in Greek Tragic Fragments and theirReception (De Gruyter, Βερολίνο-Βοστόνη 2018), ενώ έχει συνεπιμεληθεί τον διεθνή συλλογικό τόμο Homeric Receptions across Generic and Cultural Contexts (De Gruyter, Βερολίνο-Νέα Υόρκη 2016).

Έχει εκπονήσει περισσότερες από τριανταπέντε επιστημονικές μελέτες για το αρχαίο δράμα και την πρόσληψή του σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και διεθνείς συλλογικούς τόμους. Συμμετέχει σε τέσσερα διεθνή ερευνητικά προγράμματα για το αρχαίο δράμα. Έχει συνεργαστεί συχνά ως δραματολόγος σε παραστάσεις αρχαίου δράματος (The Old Vic, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, The Actors of Dionysus).

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ

Η πόλις στην τραγωδία του Ευριπίδη

Το σεμινάριο αυτό θα προσεγγίσει τις πολιτικές διαστάσεις της ευριπίδειας δραματουργίας μέσω της ανάλυσης αντιπροσωπευτικών αποσπασμάτων από έργα όπως οι Ηρακλείδες, οι Ικέτιδες και οι Φοίνισσες. Θα θέσει ερωτήματα για την πολιτική συμμετοχή στη δημοκρατική Αθήνα, όπως αυτή αντανακλάται στα συγκεκριμένα έργα, με σκοπό να αναδειχθεί ο πολιτικός χαρακτήρας του θεάτρου του Ευριπίδη. Παράλληλα, στοχεύει να επισημάνει τις πολιτικές αποχρώσεις έργων που θεωρούνται «οικογενειακά δράματα» (Ελένη, Ιφιγένεια η εν Ταύροις, Ίων) βάσει της άρρηκτης σχέσης της πόλεως με τον οίκο στην κλασική Αθήνα.