Jean-Jacques Lemêtre

O Jean-Jacques Lemêtre είναι συνθέτης στο διεθνώς καταξιωμένο Θέατρο του Ήλιου και στενός συνεργάτης της Αριάν Μνουσκίν από το 1979.

Έμαθε να παίζει πλήθος μουσικών οργάνων και να συνθέτει μουσική μόνος του σε πολύ μικρή ηλικία, ενώ συνέχισε τις σπουδές του στη μουσική στο Ωδείο του Παρισιού.

Ο Jean-Jacques, δημιουργός που χαρακτηρίζεται από το εύρος των μουσικών του δυνατοτήτων, έχει συνεργαστεί με συμφωνικές ορχήστρες, μεσαιωνικά μουσικά σύνολα, τον Pierre Boulez και την Orchestre Intercontemporain, ροκ συγκροτήματα και τζαζ μπάντες. Η μουσική του έχει παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο, από την Αρκτική, στη Βραζιλία, στον Καναδά και πιο πρόσφατα στο Αφγανιστάν.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Μουσικό σώμα

Η μουσική είχε οργανικό ρόλο στο αρχαίο ελληνικό θέατρο. Το κείμενο γραφόταν με βάση ένα συγκεκριμένο μέτρο. Επιπλέον, ο χορός αφηγούνταν τα όσα διαδραματίζονταν μέσα από τραγούδια και χορούς, χτίζοντας έτσι μια σχέση μεταξύ των σωμάτων των ερμηνευτών και του μουσικού τόνου και ύφους του έργου.

Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν και θα εξερευνήσουν τις δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος για την παραγωγή ήχου. Μέσα από ατομικές και ομαδικές ασκήσεις, οι συμμετέχοντες θα εξελίξουν τις μουσικές γνώσεις τους, αντλώντας από τη δημιουργική πορεία του Lemêtre και το έργο του ως συνθέτη του Θεάτρου του Ήλιου. Οι σπουδαστές θα υπερβούν τα κλασικά όρια που θέτουν οι διάφορες τεχνικές και, μέσα από την αποταύτιση και τη δυσαρμονία, θα επιχειρήσουν να εξετάσουν τη σχέση των καλλιτεχνών με το περιβάλλον τους. Η συγκεκριμένη μέθοδος ζητά από τον καλλιτέχνη να εξοικειωθεί εκ νέου με τον ρυθμό του σώματός του, αλλά και να επαναπροσεγγίσει τον ρόλο της μουσικής στο θέατρο.

Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν με μουσικά όργανα προκειμένου να εξερευνήσουν τη δυναμική του ανθρώπινου σώματος ως προς τον ρυθμό, τη μελωδία και την αρμονία, με εργαλεία την κίνηση, την αναπνοή και τον λόγο.