ΛΥΚΕΙΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2018-12-04T10:33:34+00:00

ΛΥΚΕΙΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος

Θεματική 2019: Επανεφευρίσκοντας το αρχαίο δράμα στη σύγχρονη σκηνή

2-16 Ιουλίου 2019

Το Λύκειo Επιδαύρου είναι ένα διεθνές θερινό σχολείο εφαρμοσμένης μελέτης του αρχαίου δράματος, που λειτουργεί κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου στην περιοχή της Αρχαίας Επιδαύρου και απευθύνεται σε σπουδαστές/τριες και απόφοιτους Ακαδημιών Θεάτρου, Δραματικών Σχολών και επαγγελματικών Σχολών Χορού και φοιτητές/τριες Πανεπιστημιακών Τμημάτων Θεάτρου με κατεύθυνση υποκριτικής από όλο τον κόσμο.

Στόχος του η έρευνα του αρχαίου δράματος (τραγωδία, κωμωδία, σατυρικό δράμα) σε βιωματικό επίπεδο, η οποία περιλαμβάνει διαφορετικές αισθητικές τάσεις, μεθόδους και ερμηνευτικές προσεγγίσεις – από τις πιο παραδοσιακές μέχρι τις πιο πειραματικές.

Οι κύκλοι μαθημάτων, τα σεμινάρια, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις και άλλες δράσεις του προγράμματος πραγματοποιούνται σε ειδικά επιλεγμένους χώρους για τους σκοπούς του θεσμού (αρχαία θέατρα, αρχαιολογικούς χώρους, φυσικά τοπία, σχολεία), σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς διαχείρισης.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Οι διεθνείς συνεργασίες του Λυκείου της Επιδαύρου είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των σπουδών και του ανθρώπινου δυναμικού του.

Βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου που θα ανταλλάσσει τη γνώση και την εμπειρία του γύρω από τις σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους δραματουργίας, υποκριτικής και σκηνοθεσίας. H συνεργασία με σημαντικούς οργανισμούς, θεσμούς και ιδρύματα του εξωτερικού, θα αποτελέσει τη βάση ενός πολυφωνικού διαλόγου σε σχέση με τα σύγχρονα ερευνητικά και παραστασιακά ζητήματα του αρχαίου δράματος.

ΣΤΟΧΟΙ

Το Λύκειο Επιδαύρου, χώρος δημιουργικής συνύπαρξης της παράδοσης και της καινοτομίας, του αρχαίου και του σύγχρονου πολιτισμού, με κατευθυντήριες γραμμές και θεματικούς άξονες το αρχαίο δράμα και τον ηθοποιό, στοχεύει να αποτελέσει σημείο συνάντησης καλλιτεχνών (ηθοποιών, δραματουργών, σκηνοθετών, μουσικών, χορογράφων), αλλά και θεωρητικών του θεάτρου (ανθρωπολόγων, μουσικολόγων κ.ά.).

Η μαθησιακή διαδικασία του Λυκείου αποσκοπεί στην εφαρμοσμένη έρευνα μέσω της διδασκαλίας των τεχνικών της υποκριτικής τέχνης. Το πρόγραμμα σπουδών δε στοχεύει τόσο στην καλλιτεχνική “ενημέρωση” και εξοικείωση των σπουδαστών με σκηνοθετικές αντιλήψεις γύρω από το αρχαίο δράμα, αλλά περιλαμβάνει μαθήματα τα οποία θα παράσχουν επιπλέον βιωματική γνώση και θα διευρύνουν το πεδίο της έρευνας γύρω από συγκεκριμένες εκφραστικές τεχνικές και εργαλεία σκηνικής παρουσίας. Αυτό είναι και το βασικό κριτήριο για την επιλογή των προσκεκλημένων καθηγητών.

Τα μαθησιακά αποτελέσματα του Λυκείου Επιδαύρου είναι:

 • Η απόκτηση από τους νέους ηθοποιούς επιπλέον δεξιοτήτων, τεχνικής και εργαλείων, τα οποία θα μπορούν να εξυπηρετήσουν ποικίλες σκηνοθετικές προσεγγίσεις του αρχαίου δράματος.

 • Η συνύπαρξη διδασκόντων και φοιτητών/σπουδαστών που θα προέρχονται από διαφορετικές πολιτισμικές παραδόσεις και θα λειτουργούν μέσα σε συνθήκες διαπολιτισμικής επικοινωνίας.

 • Η επαφή των νέων καλλιτεχνών με τον αρχαίο και τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Το Λύκειο Επιδαύρου είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, πρωτοβουλία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.
Υλοποιείται υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος του ΥΠΠΟΑ.
Πραγματοποιείται σε σύμπραξη με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Με την υποστήριξη:

 • του Δήμου Επιδαύρου
 • της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδος (με έδρα το Ναύπλιο)
 • του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Συνδεόμενοι φορείς:

 • Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικό (UNAM)
 • Πανεπιστήμιο Kadir Has (Τουρκία)
 • Θεατρική Ακαδημία της Σαγκάης
 • Κέντρο Δραματικών Τεχνών του Ιράν και Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Fajr
 • Deree – Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος
 • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρόγραμμα “ e –Learning”) και διαδικτυακή πλατφόρμα “You Go Culture”

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε:

 • Τον Δήμο Ναυπλιέων για την υποστήριξη του προγράμματος «Εκπαιδεύοντας το κοινό στο αρχαίο δράμα»
 • τo Εθνικό Θέατρο για την ευγενική παραχώρηση προσκλήσεων για την παρακολούθηση των παραστάσεων του στην Επίδαυρο από τους σπουδαστές του Λυκείου
 • τo Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος για τη συνεργασία μας στο πλαίσιο της συνεργασίας μας στο Δίκτυο Αρχαίου Δράματος του Υπουργείου Πολιτισμού
 • την Περιφέρεια Πελοποννήσου –Π.Ε. Αργολίδος
 • τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νέας Επιδαύρου «Η Πιάδα»

Συνδεόμενοι φορείς: