ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΛΥΚΕΙΟΥ 2019 2019-05-14T17:44:43+00:00

ΛΥΚΕΙΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Διεθνές Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος

Θεματική 2019: Επανεφευρίσκοντας το αρχαίο δράμα στη σύγχρονη σκηνή

2-16 Ιουλίου 2019

Από το νεοκλασικό δράμα, την όπερα της ιταλικής Αναγέννησης και τις άφθονες μυθολογικές αφηγήσεις που συναντάμε στην ευρωπαϊκή ζωγραφική και τη γλυπτική μέχρι τη σύγχρονη μεταδραματουργία και τη σκηνική αποδόμηση της αρχαίας δραματουργίας, η επανεφεύρεση του αρχαίου δράματος, τόσο ως λογοτεχνικού είδους όσο και ως παραστατικής τέχνης, έχει λάβει πολλές διαφορετικές μορφές.
Παρόλο που οι αρχαίες ελληνικές τραγωδίες και κωμωδίες που πρωτοπαρουσιάστηκαν τον 5ο αιώνα π.Χ. συνέχιζαν να παρουσιάζονται κατά την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο, σταδιακά αντικαταστάθηκαν από άλλα λαϊκά θεάματα. Στην Αναγέννηση σημειώθηκε σκηνική αναβίωση του είδους, όπως και στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Ωστόσο, παρέμενε άγνωστος ο τρόπος σκηνικής αναπαράστασής τους στην αρχαιότητα.Το αρχαίο ελληνικό δράμα, που αντανακλούσε τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο διαβίωσης των αρχαίων Ελλήνων, σπάνια παρουσιαζόταν στη σκηνή μέχρι τα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Το αρχαίο δράμα χρησίμευε περισσότερο ως πεδίο ακαδημαϊκής έρευνας και όχι ως έργο προς σκηνική παρουσίαση. Οι ερευνητές εστίαζαν σε εκείνα τα κείμενα που απηχούσαν το φιλοσοφικό, ιδεολογικό και πολιτικό υπόβαθρο της εποχής τους.
Ως σύγχρονο παραστατικό είδος προς σκηνική παρουσίαση, το αρχαίο δράμα δεν αναβίωσε πραγματικά παρά τα τελευταία 60 χρόνια. Στόχος ήταν να βρεθούν οι τρόποι με τους οποίους το αρχαίο δράμα θα μπορούσε να έχει και σήμερα απήχηση στο κοινό, χωρίς να θυσιάζονται το ύφος, τα ηθικά μηνύματα και το πολιτικό περιεχόμενο των έργων, αναδεικνύοντας μάλιστα κρίσιμα ερωτήματα όπως: Ποια είναι η σχέση του εαυτού μας με τον κόσμο; Ποιος είμαι σήμερα; Το ερώτημα παραμένει πάντα το ίδιο; Τι να κάνω;
Σε αυτό το πλαίσιο, το Λύκειο Επιδαύρου παρέχει τα θεμέλια για την εκπαίδευση των ηθοποιών που ζητούν να μάθουν και να εξασκηθούν βιωματικά στις τεχνικές και τις γνώσεις που αντανακλούν την αλληλεπίδραση του αρχαίου δράματος ως ζωντανής μορφής τέχνης με ποικίλες άλλες μορφές τέχνης (εικαστικά, κινηματογράφος, λογοτεχνία) διαμέσου των αιώνων, εστιάζοντας στο πώς αυτές οι μορφές τέχνες έχουν συμβάλει στην επανεφεύρεση και στην εκ νέου σημασία και επικαιρικότητα του αρχαίου δράματος στις μέρες μας.

Τζωρτζίνα Κακουδάκη, θεατρολόγος, σκηνοθέτης, υπεύθυνη του Λυκείου Επιδαύρου

ΛΥΚΕΙΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ 2019

Κύρια πρακτικά εργαστήρια

Jean-Jacques Lemêtre
Jean-Jacques Lemêtre
Ichinosuke Umekawa
Ichinosuke Umekawa
Kamila Klamut
Kamila Klamut
Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Αναστάσης Σαρακατσάνος
Αναστάσης Σαρακατσάνος
Σεσίλ Μικρούτσικου
Σεσίλ Μικρούτσικου
Christiane Pohle
Christiane Pohle
Sine Qua Non ART
Sine Qua Non ART
Andrea De Rosa
Andrea De Rosa
Gabriele Vacis
Gabriele Vacis
Μαρία Σμάεβιτς
Μαρία Σμάεβιτς

Διαλέξεις/ Masterclasses/ Θεωρητικά εργαστήρια

Ευφημία Καρακάντζα
Ευφημία Καρακάντζα
Γιώργος Σαμπατακάκης
Γιώργος Σαμπατακάκης
Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Τζωρτζίνα Κακουδάκη
Μαρία Μικεδάκη
Μαρία Μικεδάκη
Άννα Τσίχλη
Άννα Τσίχλη