Μαρία Μικεδάκη

Η Μαρία Μικεδάκη είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου διδάσκει αρχαίο θέατρο από το 2009. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ και κάτοχος μεταπτυχιακού (MΑ) και διδακτορικού διπλώματος (PhD) από το Ινστιτούτο Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Βιέννης. Ως αρχαιολόγος έλαβε μέρος σε πολλές ανασκαφές στην Ελλάδα και την Κύπρο και εργάστηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού (Διεύθυνση Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Επιγραφικό Μουσείο) και στην Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία.

Επίσης, συμμετείχε σε ερευνητικά προγράμματα της Ακαδημίας Αθηνών, της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Έχει διδάξει στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι μονογραφίες και οι δημοσιεύσεις της επικεντρώνονται στην αρχαιολογία του αρχαίου θεάτρου και στην Ελλάδα την εποχή της ρωμαιοκρατίας. Είναι μέλος της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΛΕΞΗΣ

Θεατροθεραπεία στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το άσμα, η μουσική και η δραματική ποίηση είχαν θεραπευτικές ιδιότητες που συντελούσαν στην κάθαρση της ψυχής και κατ’ επέκταση στην αποκατάσταση της ψυχικής υγείας. Για το λόγο αυτό τα θεραπευτήρια της αρχαιότητας που υιοθετούσαν μια πιο ολιστική προσέγγιση στη νοσηλεία και θεραπεία, συνδυάζοντας την ιατρική πράξη με τη βελτίωση της ψυχολογικής κατάστασης των ασθενών, συμπεριλάμβαναν πάντα στο κτηριακό τους συγκρότημα ένα θέατρο που είχε διδακτική, ψυχαγωγική και θεραπευτική λειτουργία. Η διάλεξη  επικεντρώνεται στο πιο γνωστό θεραπευτικό κέντρο της αρχαιότητας, το Ασκληπιείο της Επιδαύρου και εξετάζει τη χρήση του παρακείμενου θεάτρου στο πλαίσιο της λατρείας του θεραπευτή θεού Ασκληπιού, δίνοντας έμφαση στους μουσικούς, δραματικούς και πιθανώς ιατρικούς αγώνες που λάμβαναν χώρα σε αυτό.