Ομάδα Griffón 2019-02-22T16:10:38+00:00

Ομάδα Griffón

Σεσίλ Μικρούτσικου

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Χορού το 1999. Ως χορεύτρια συνεργάστηκε με πολλές ομάδες σύγχρονου χορού σε παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συνεργάζεται σε τακτική βάση με την ομάδα Griffόn από το 2000. Έχει χορογραφήσει περισσότερες από εξήντα θεατρικές παραστάσεις για το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, διάφορα ΔΗΠΕΘΕ, το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό σε δραματικές σχολές της Αθήνας.

Γιάννης Νικολαΐδης

Γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα. Το 2002 αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Χορού. Ως χορευτής συνεργάστηκε με διάφορες ομάδες (Θεατροκίνηση, Αίρεσις, Χορευτές, Griffόn, Ζήτα, Πρόσχημα, Λάθος Κίνηση, Οκτάνα, Medea Electronique, Yelp) και χορογράφους (Δημήτρη Παπαϊωάννου, Σοφία Σπυράτου, Νατάσσα Ζούκα, Αντώνη Φονιαδάκη, Αγγελική Στελλάτου, Άντζυ Σμάλις, Αλεξάνδρα Βάιερσταλ, Μυρτώ Κοντονή, Ρικ Νοντίν, Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου κ.ά.) σε παραστάσεις χορού, θεάτρου και όπερας. Ως χορογράφος έχει εργαστεί για θεατρικές παραστάσεις και τηλεοπτικές διαφημίσεις. Χορογράφησε τη σόλο παράσταση Blindspot, που παρουσιάστηκε στο Λονδίνο, το Ζάγκρεμπ και τη Σόφια, στο πλαίσιο του City to City Cabaret (2013). Διδάσκει σύγχρονο χορό σε σχολές χορού και θεάτρου της Αθήνας.

Αντώνης Παλάσκας (Αντώνης Πι)

Συνθέτης σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής. Το 2008 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσική Υπολογιστών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας. Ως μέλος του συγκροτήματος Στέρεο Νόβα ηχογράφησε τα τέσσερα πρώτα άλμπουμ του. Ως σόλο καλλιτέχνης (aLfa.P.) κυκλοφόρησε το άλμπουμ TV Head. To 1999 μαζί με την Ανδριάνα Τουλιάτου ίδρυσαν το συγκρότημα Supermarket, ηχογραφώντας τρία άλμπουμ μέχρι το 2004.

Συνθέτει μουσική για σύγχρονο χορό από το 2005. Συνεργάστηκε με τις ομάδες χορού Lemurius του Γιάννη Μανταφούνη, Λούνα Παρκ του Κοσμά Κοσμόπουλου, Griffón της Ιωάννας Πορτόλου κ.ά. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε φεστιβάλ χορού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 2013 συνέθεσε τα κομμάτια «Sonic Landscapes #1» και «Sonic Landscapes #2», αντλώντας ηχητικό υλικό από τη μαγνητόσφαιρα και τα παλσάρ αντιστοίχως. Σε συνεργασία με την αστροφυσικό Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού έδωσε σειρά διαλέξεων με θέμα «Αστρονομία και Μουσική» σε σχολεία, πανεπιστήμια και μουσεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ιωάννα Πορτόλου

Σπούδασε καλές τέχνες στο Central St. Martin’s School of Arts και στο Slade School of Fine Art στο Λονδίνο, όπου και συνέχισε με σπουδές στον χορό και τη χορογραφία στο Laban Centre. Μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα ίδρυσε την ομάδα Griffόn, το 2000, για την οποία έχει χορογραφήσει μέχρι σήμερα 15 παραστάσεις χορού. Παράλληλα με το καλλιτεχνικό της έργο, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει εκπαιδευτική δράση, διδάσκοντας αυτοσχεδιασμό σε παιδιά και εφήβους, σε σχολές χορού και σε σχολεία.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Χάος και τάξη

Κύκλος Β: 18 Ιουλίου – 1 Αυγούστου

Στο εργαστήριο αυτό η ομάδα Griffón προσεγγίζει με τρόπο ανατρεπτικό τη σχέση της Πολιτείας και του Πολίτη, μελετώντας το ζευγάρι των εννοιών «χάος» και «τάξη» μέσα από το πρίσμα της ομάδας και της μονάδας. Ποιες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες οδηγούμαστε από τη μια κατάσταση στην άλλη; Ποια είναι τα όρια της ελευθερίας του ενός και ποια των υπολοίπων; Πως αποτυπώνονται κινητικά αυτοί οι στοχασμοί; Το ενδιαφέρον του εργαστηρίου κινείται γύρω από την εξερεύνηση πρωτότυπου κινητικού υλικού, τη μελέτη της σχηματικής σχέσης «ομάδα»-«μονάδα» αλλά και τη δημιουργική σχέση του ήχου με το υπό μελέτη θέμα, τον περιβάλλοντα χώρο και τα πρόσωπα που συμμετέχουν.