Πατρίσια Απέργη

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε θεατρολογία στο Tμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, χορό και χορογραφία στη Σχολή Χορού «Νίκη Κονταξάκη», στο Université Nice Sophia Antipolis και στο Πανεπιστήμιο του Μίντλσεξ στο Λονδίνο.

Τον Απρίλιο του 2006 ίδρυσε την ομάδα χορού Αερίτες, μαζί με τους οποίους έχει χορογραφήσει τα έργα Cementary (2017), TANZheimer (2014), Planites (2013), ERA poVERA (2012), The Manifest of the Other (2010), d.opa! (dopamines of post-Athenians) (2009), Ferry Tales (2009), Apolost (2008) και Anorexia Socialis (2007). Έχουν περιοδεύσει σε πολλά φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο (Γερμανία, Γαλλία, Παλαιστίνη, Ελβετία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κύπρο, Ισπανία, Αλβανία, Αίγυπτο), κερδίζοντας πολλές διακρίσεις.

Η Πατρίτσια Απέργη είναι σύμβουλος πολιτιστικών προγραμμάτων και διδάσκει χορό και θέατρο στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων. Διοργανώνει το εργαστήριο «Απόπειρες Χορογραφίας» στη σχολή χορού Dance Cultural Centre και το εργαστήριο κίνησης για άτομα 65+ στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Ήταν από τους συγγραφείς του βιβλίου Θέατρο και θεατρική παιδεία (Υπουργείο Παιδείας / Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, 2007). Είναι μέλος του διεθνούς οργανισμού ανερχομένων καλλιτεχνών IFEA (Λονδίνο, 2008). Υπήρξε συνεργαζόμενη καλλιτέχνιδα του δικτύου Μodul-dance (περίοδος 2013-2014) και συνεργαζόμενη καλλιτέχνιδα του Maison de la danse (περίοδος 2016-2017). Τον Νοέμβριο του 2017 χορογράφησε το έργο Προμηθέας δεσμώτης για την Compania EgriBiancoDanza στο Τορίνο της Ιταλίας.

Εύα Γεωργιτσοπούλου (βοηθός Π. Απέργη)

Γεννήθηκε στην Ελλάδα και αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης το 2013. Το 2013-2014 φοίτησε στο Danceworkshop Gaaton στο Ισραήλ όπου εκπαιδεύτηκε στην τεχνική “GAGA” του χορογράφου Ohad Naharin και συνεργάστηκε σε δημιουργίες των Noa Zuk, Ohad Fishof & Shlomi Bitton. Στη συνέχεια έλαβε υποτροφία από την ομάδα Kibbutz Contemporary Dance Company υπό τη διεύθυνση του Rami Beer και ολοκλήρωσε το πεντάμηνο πρόγραμμα εκπαίδευσής τους στο Ισραήλ. Ταυτόχρονα συνεργάστηκε με την ομάδα ως δεύτερη διανομή και επειτα έλαβε συμβόλαιο για τους KCDC2. Ως χορεύτρια έχει επίσης συνεργαστεί στο παρελθόν με τη Hellenic Dance Company για δημιουργίες των Anton Lachky, Pascal Rioult και του Κωσταντίνου Ρήγου_Oktana Dance Theatre.
Προσφάτως συνεργάστηκε ως περφόρμερ με τους INSIDE THE BODY performing arts, τη cia Sonia Rodriguez, τη Judith Sánchez Ruíz JSR Company και τον Edivaldo Ernesto. Είναι ιδρυτικό μέλος των Frantics Dance Company (DE) απο το 2015.
Από τον Ιούλιο του 2016, η Εύα συνεργάζεται με τους Aerites Dance Company / Πατρίσια Απέργη. Οι δικές της δημιουργίες παρουσιάζονται σε Ελλάδα και Γερμανία από το 2014 έως σήμερα. Διαμένει στο Βερολίνο.

Ηλίας Χατζηγεωργίου (βοηθός Π. Απέργη)

Ο Ηλίας Χατζηγεωργίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1983. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (τμήμα Φ.Π.Ψ. με ειδίκευση στην ψυχολογία) και πιστοποιημένος Coach απο τον A.C. και το ΕΚΠΑ.
Ξεκίνησε ως αυτοδίδακτος breakdancer στην ηλικία των δέκα ετών. Έχει μαθητεύσει σε πολλά και διαφορετικά είδη χορού. Ενδιαφέρον του καλλιτεχνικό είναι το πάντρεμα των διαφορετικών ειδών χορού και η ικανότητα χρησιμοποίησής τους ως ένα σύνολο άντλησης πληροφοριών μέσα στον σύγχρονο χορό κινητικά, υφολογικά και ερμηνευτικά. Ασχολείται επαγγελματικά με τον χορό τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Έχει πλούσια χορευτική και θεατρική εμπειρία σε Ελλάδα και εξωτερικό και επιμελείται την κίνηση σε θεατρικές παραστάσεις. Είναι μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού «Αερίτες» από το 2009. Εχει συνεργαστεί με τους: Πατρίσια Απέργη, Ηikaru Fuji, Jérôme Bel, Χρήστο Παπαδόπουλο, Ιωάννα Πορτόλου, Λία Τσολάκη, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Αργύρη Πανταζάρα, Άντζελα Μπρούσκου,Eύη Σούλη, Χρύσα Αποστολάτου, Νανά Νικολάου, Εβελίνα Παπούλια, Πάνο Μεταξόπουλο, Αντώνη Λιβερόπουλο, Βattery Dance Company, Chapter Two κ.α.
Διδάσκει και δίνει σεμινάρια τα τελευταία δεκατρία χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό . Συμμετέχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών «dancing to connect». Έχει δώσει μαθήματα κίνησης στις φυλακές ανηλίκων στον Αυλώνα, ενώ παραδίδει το μάθημα παιδαγωγικής και ψυχολογίας στην επαγγελματική σχολή χορού της Άννας Πέτροβα – Μάρως Μαρμαρινού.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

«Βουτιά στο κενό» – μια προσωπική ματιά στην ήττα, με τον χορό ως εργαλείο αντίστασης

Κύκλος Α: 2 – 16 Ιουλίου

Στο α΄ μέρος του εργαστηρίου θα προσεγγίσουμε τη σχέση κειμένου, εικόνας και σώματος χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό τεχνικών και ασκήσεων που ενεργοποιούν σωματικούς αυτοματισμούς και προκαλούν αυθόρμητες κινητικές αντιδράσεις. Θα δουλέψουμε με συνθήκες απομόνωσης και με δυναμικές, θα διερευνήσουμε τις έννοιες του χώρου και του χρόνου, καθώς και της κινητικής φόρμας, για να καταλήξουμε στις σχέσεις των σωμάτων μεταξύ τους και στις δυναμικές του συνόλου. Σκοπός είναι να ανακαλύψουμε έναν πιο προσωπικό τρόπο κίνησης και ταυτόχρονα να μελετήσουμε το είδος της δραματουργίας που γεννιέται όταν επιτρέπουμε στο σώμα να «μιλήσει».

Στο β΄ μέρος του εργαστηρίου, και με βάση τη θεματική της παράστασης που θα πραγματοποιηθεί στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε το περιεχόμενο και τους τρόπους του θρήνου στον χορό της αρχαίας τραγωδίας και να μεταφέρουμε τη θρηνητική ατμόσφαιρα ενός κομμού σε πιο σύγχρονα χορικά σχήματα. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να δημιουργήσουν μια χορευτική σύνθεση αξιοποιώντας την έρευνά τους επάνω στην κίνηση, καθώς και εργαλεία αυτοσχεδιασμού, με άξονες τις έννοιες της απώλειας, της μάχης, της ήττας, της αντίστασης. Γιατί η δύναμη του συλλογικού –ανθρώπων που προσπάθησαν μαζί, ακόμη και στην ήττα– φέρνει επαίνους και τρόπαια. Και αλλαγές.

  • Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί από τη χορογράφο-θεατρολόγο Πατρίσια Απέργη, με τη βοήθεια των χορευτών Ηλία Χατζηγεωργίου και Εύας Γεωργιτσοπούλου.
  • Όσοι συμμετάσχουν θα πρέπει να έχουν μαζί τους αθλητικά παπούτσια και επιγονατίδες.