Σαντζόι Γκανγκούλι 2019-02-22T16:14:02+00:00

Σαντζόι Γκανγκούλι

Ο Σαντζόι Γκανγκούλι (Sanjoy Ganguly) ξεκίνησε να εργάζεται στο θέατρο στις αρχές της δεκαετίας του ’80 στην αγροτική περιφέρεια της Βεγγάλης. Η συνάντησή του με τον Αουγκούστο Μπόαλ και η προσωπική του αφιέρωση στην προσπάθεια για τη δημιουργία μιας κοινωνίας με περισσότερη δικαιοσύνη και ισότητα τον οδήγησαν να δημιουργήσει την Τζανά Σανσκρίτι (Jana Sanskriti), μια ανεξάρτητη οργάνωση που στοχεύει στην ενδυνάμωση διαφόρων κοινοτήτων της Ινδίας μέσω του θεάτρου. Μετρώντας περισσότερους από τριάντα ενεργούς θιάσους, η Jana Sanskriti αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη οργάνωση του είδους της στην Ινδία.

Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, η Jana Sanskriti έχει θίξει και εξερευνήσει, πάντα μέσω του θεάτρου, ζητήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, οι γάμοι παιδιών, η διακίνηση (τράφικιν) κοριτσιών, η κακοποίηση των παιδιών, η υγεία μητέρων και παιδιών, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση και η περίθαλψη, η απαγόρευση του αλκοόλ κλπ. Όπως είπε ο Αουγκούστο Μπόαλ, «η Jana Sanskriti είναι το μεγαλύτερο και μακροβιότερο εγχείρημα θεατρικού φόρουμ στον κόσμο». Εννέα από τις ομάδες της Δυτικής Βεγγάλης αποτελούνται αποκλειστικά από γυναίκες.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Αντιγόνη ή Όταν το Εγώ γίνεται Εμείς και το Εμείς, Εκείνοι

Κύκλος Β: 18 Ιουλίου – 1 Αυγούστου

Χρησιμοποιώντας θεατρικά παιχνίδια και ασκήσεις ως κοινωνικές μεταφορές, θα δημιουργήσω το θέμα ενός θεατρικού έργου. Οι ερμηνευτές θα κληθούν να γράψουν το έργο αντί να ερμηνεύσουν ένα ήδη γραμμένο. Για να κατανοήσουμε τους χαρακτήρες των προσώπων που θα προκύψουν θα αξιοποιήσουμε θεατρικές τεχνικές. Αφού ολοκληρώσουμε την ιστορία, θα εφαρμόσουμε μερικές τεχνικές δοκιμών. Έπειτα στη δομή του έργου θα ενσωματωθούν στοιχεία κίνησης, μουσικής και άλλα. Θα αξιοποιήσουμε επίσης σκηνικά αντικείμενα (props) διαθέσιμα στον χώρο του εργαστηρίου. Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να προσθέσουν αντικείμενα δικής τους επινόησης, ενώ θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τύμπανα και κιθάρες, αν τυχόν έχουν κάποιοι.

Συνδιδασκαλία με τη Χριστίνα Ζώνιου