ΕΤΑΙΡΕΙΑ 2018-05-23T16:49:03+00:00

Εταιρεία

Τo Φεστιβάλ Αθηνών & Eπιδαύρου ιδρύθηκε το 1955. Από το 1998 δραστηριοποιείται με την επωνυμία «Ελληνικό Φεστιβάλ ΑΕ». Η Εταιρεία λειτουργεί, σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, «χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» και διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο με τριετή θητεία. Οι πόροι της Εταιρείας προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Κράτους, από τις εισπράξεις των καζίνων Πάρνηθας και Κέρκυρας, από χορηγίες, και από έσοδα που προκύπτουν από τις παραστάσεις και τις παραχωρήσεις χώρων. Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η οργάνωση και εκμετάλλευση μουσικών, θεατρικών και άλλων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που συμβάλλουν στην πολιτιστική και τουριστική ανάπτυξη και διενεργούνται κάθε καλοκαίρι.

Ο αριθμός των εργαζομένων στο Ελληνικό Φεστιβάλ κυμαίνεται, ανάλογα με τις δράσεις και την περιοδικότητα της λειτουργίας του, από τα 30 άτομα φθάνοντας έως και τα 300, αν ληφθεί υπ’ όψιν και ο απαιτούμενος αριθμός υπαλλήλων για τεχνικό προσωπικό (110), ταξιθεσία (130), καθαριότητα, φύλαξη, ταμεία (30) κ.ά.

Ως το 2005 το Ελληνικό Φεστιβάλ χρησιμοποιούσε ως χώρους παραστάσεων το Ωδείον Ηρώδου του Αττικού, τα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου (Θέατρο του Ασκληπιείου και Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου), και το θέατρο του Λυκαβηττού. Από το καλοκαίρι του 2006 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επέκτασης των χώρων στους οποίους πραγματοποιούνται παραστάσεις: χάρη σε παραχώρηση της Εθνικής Τράπεζας, δημιουργήθηκαν τέσσερις νέες θεατρικές σκηνές στο πρώην εργοστάσιο Τσαούσογλου, Πειραιώς 260. Από το 2017 λειτουργεί ακόμα μία σκηνή, ενώ κατά καιρούς χρησιμοποιούνται και άλλοι χώροι, τόσο ανοιχτοί όσο και κλειστοί, στην Αττική.

Στόχοι

Στόχοι του σημερινού Φεστιβάλ Αθηνών & Eπιδαύρου, υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, είναι η ανάδειξη νέων Ελλήνων καλλιτεχνών και η συστηματική προώθηση ελληνικών παραγωγών στο εξωτερικό, οι συμπαραγωγές με διεθνή καλλιτεχνικά σχήματα θεάτρου και χορού, αλλά και με φορείς της περιφέρειας σε πανελλαδικό επίπεδο, και η διεύρυνση του κοινού με ένα σημαντικό άνοιγμα στην πόλη και με τη διοργάνωση παράλληλων εκπαιδευτικών δράσεων.

Στα παραπάνω προστίθεται η δημιουργία του Λυκείου Επιδαύρου, ενός διεθνούς θερινού κέντρου έρευνας πάνω στο αρχαίο δράμα, που εστιάζει στην τέχνη του ηθοποιού. Απευθυνόμενο σε νέους και νέες ηθοποιούς και σπουδαστές και σπουδάστριες δραματικών σχολών από ολόκληρο τον κόσμο, το Λύκειο Επιδαύρου αποσκοπεί στην ανανέωση της ματιάς πάνω στην αρχαία τραγωδία και κωμωδία και στην οικοδόμηση μια νέας συνάντησης της παράδοσης με το σήμερα. Πρόκειται για μια διεθνή συνάντηση ηθοποιών και δασκάλων θεάτρου, σκηνοθετών, μουσικών, χορογράφων, αλλά και θεατρολόγων, ανθρωπολόγων, μουσικολόγων, που αποτελεί ταυτόχρονα πηγή πνευματικής και οικονομικής ανάπτυξης για ολόκληρη την περιοχή της Αργολίδας.