Μαρία Σμάεβιτς 2019-07-01T12:24:02+00:00

Μαρία Σμάεβιτς

Γεννήθηκε στη Μόσχα και σπούδασε υποκριτική στη Σχολή Παραστατικών Τεχνών Beit Zvi στο Τελ Αβίβ και στο Ρωσικό Πανεπιστήμιο Θεατρικής Τέχνης (GITIS). Απέκτησε διδακτορικό στη σκηνική κίνηση από το GITIS, όπου και διδάσκει το συγκεκριμένο αντικείμενο από το 2002. Έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με το Κεντρικό Ακαδημαϊκό Θέατρο του Ρωσικού Στρατού, ενώ το 2009 ανέλαβε τη διεύθυνση του Futuroom Laboratory Theatre της Μόσχας.

Η Μαρία Σμάεβιτς έχει σκηνοθετήσει και παίξει σε πολυάριθμα έργα κλασικών συγγραφέων (Τσέχοφ, Δουμά, Σαίξπηρ, Ανούιγ, Ρακίνα).

Τα τελευταία δεκαέξι χρόνια διοργανώνει μαθήματα και σεμινάρια για τη βιο-μηχανική και τη σκηνική κίνηση, στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία, τη Γερμανία και άλλες χώρες. Ως καθηγήτρια σκηνικής κίνησης εστιάζει στη δόμηση της θεατρικής πράξης με την εφαρμογή και τον έλεγχο των αρχών της βιο-μηχανικής.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Η βιο-μηχανική και η συναισθηματική χειρονομία και κίνηση στο αρχαίο δράμα – το παράδειγμα της Μήδειας

Ένα εργαστήριο για τη σκηνική κίνηση και τη συναισθηματική χειρονομία και κίνηση που συνδυάζει τις μεθόδους του Νικολάι Κάρποφ και της Μαρίας Σμάεβιτς για την εκμάθηση της βιο-μηχανικής του Μέγερχολντ με τις σκηνικές αναπαραστάσεις του χαρακτήρα της Μήδειας. Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν ατομικά, κατά ζεύγη και ομαδικά αξιοποιώντας ένα σύνολο από θεατρικά εργαλεία, με στόχο την ανάπτυξη των ψυχικών και σωματικών ικανοτήτων τους. Οι αρχές της θεατρικής βιο-μηχανικής δίνουν τη δυνατότητα στους ερμηνευτές να εξερευνούν εναλλακτικούς τρόπους σκηνικής προσέγγισης των χαρακτήρων, επιτρέποντάς τους να αναπτύσσουν τη δική τους ενεργητική ανάλυση των ηρώων που υποδύονται.